Rakel Liekki ja Icona Pop

Minua rupesi sangen suuresti korpeamaan eräs asia. Ai taas vai? Suomessahan on tällä hetkellä Euroopan paras 4-vuotias ravuri, Brad de Veluwe. No mikäs siinä korpeaa? Ei mikään paitsi se, että raviselostajat lausuvat sen eri paikoissa eri tavalla. Lähinnä Veluwe-sanan. Ori voitti Vermossa Derby-karsinnan keskiviikkona SE-ajalla ja on loppukilpailuun SUURI suosikki. Selostaja Osmo Rahikainen  lausui joka kerran nimen loppuosan ”Veluee”. Miksi? Myös kuuluttaja Kimmo Jokiniemi on mennyt Rahikaisen miinaan.

Onko mitään väliä, miten jonkun ravurin nimi lausutaan? Ei sinänsä. Tai toisaalta on. Jos hevosen nimi on Appelsiini, niin voiko sen lausua Omenaksi? Nyt kun kyseessä vielä on maailmanluokan tähti, voitaisiin taustoista ottaa hieman selvää ja kunnioittaa vaikkapa omistajia ja kasvattajia. Netistä löytyy joitakin lausuntaohjeita Veluwesta, mutta mitkään eivät ole lähellekään Vermon selostajan viristystä.

Siispä soitin Brad de Veluwen omistaja Anders Ingmanille. Hän kertoi Veluwe-loppuliitteen taustoista seuraavaa:
– Meillä on mökki Sipoon saaristossa. Sen mökin omisti aikoinaan eräs hollantilainen, joka nimesi sen (ja alueen) erään hollantilaisen kansallispuiston (tai luonnonpuiston) mukaan. Juttelimme aikoinaan erään hollantilaisen kanssa, jonka mielestä sana kuuluisi lausua ”Veluuv”, eli siten, että paino on u-kirjaimella, Ingman taustoittaa.
Joviaalin Ingmanin mielestä sillä ei silti ole suurtakaan merkitystä, miten kukin haluaa nimen lausua. Mutta minun mielestäpä on 🙂

Katsotaan venyykö Vermon selostaja lausumaan finaalissa nimen ”oikein” vai pitääkö hän itsepäisesti kiinni ”Velueeeestaan”.

Viikon tietovisani sujuivat syksyisissä merkeissä. Sikäli syksyisissä, että porukkaa oli paikalla varsin runsaasti. Kulosaaressa tupa oli lähes täynnä. Joukkueita oli 10, osallsitujia 45 ja naisosallistuja prosentti (ilahduttavasti) 53,3. Ohessa ote kysymyksistäni:
1. Missä kaupungissa Ruotsin kruununprinssa Carl Philip sai taannoin turpaansa?
2. Minkä vuoksi henkilö nimeltään Telley Savalas Otieno on ollut esillä mediassa Suomessa viime aikoina?
3. Minkä niminen on Madonnan käynnissä oleva kiertue?
4. Missä kaupungissa on Toripoliisi-patsas?
5. Mikä tai mitä on räyskä?
6. Minkä kahden maan alueella sijaitsee Kuollutmeri? 2p.
7. Mikä on Simpsoneiden nuorimman lapsen nimi?
8. Missä Yhdysvaltojen osavaltiossa mormoneita on yli 60%?
9. Minkä maan pääkaupunki on Port of Spain?
10. Minkä niminen single yhdistää Hanoi Rocksia ja David Bowieta? Sitä soitettiin myös Lontoon olympialaisten päättäjäisissä.

Vastaukset:
1. Cannesissa
2. Kenialainen näyttelijä, joka esittää Mannerheimia YLE:n tuottamassa Mannerheim-elokuvassa.
3. MDNA
4. Oulussa
5. Suurin tiiralaji eli lintu
6. Israelin ja Jordanian
7. Maggie/Margaret
8. Utahissa
9. Trinidad ja Tobagossa (keihäänheiton suurvalta…)
10. Fashion

Onnittelut voittajajoukkueille. Kulosaaressa Ü23:n voitto tuli varmasti sopivaan aikaan, sillä tiimi splittaantuu syksyllä eri puolille Suomea ja maailmaa opiskelujen vuoksi. Ehkäpä sitten joululomalla näemme taas.

Ogelissa koko kauden hallinnut Helsingin Herrat (ja Daamit) sortuivat ylimielisyyteen. Eivät vaivautuneet kuuntelemaan kysymystä loppuun saakka. Hävisivät, kun vastasivat väärin kysymykseen ”Minkä maan pääkaupunki on Port of  Spain”? Sekottivat Port-au-Princeen, joka siis on Haitin peekoo. Hienoja häviäjiä ovat kuitenkin, koko Helsingin Herrojen joukkue. Eivät ikinä valita mistään, eivätkä yritä provosoida muita tiimejä tai visanvetäjää…

Ja lopuksi haluan taas kertaalleen siteerata Rakel Liekkiä, tuota entistä pornotähteä, nykyistä kasettitaiteilijaa ja varsinaista sanansäilän jättiläistä. Välillä tulee mieleen, että neitokaisen voisi olla parempi pitää suunsa kiinni, jotta ne sammakot säilyisivät uumenissa. Tovi sitten hän totesi radiohaastattelussa, ennen taidenäyttelynsä avajaisia seuraavaa.
– Ihailen suuresti erästä taiteilijaa. Hänen nimensä on Otto Tonni…eiku…öööh…Anssi Kasitonni.
Täh? Ämmä ei muista ihailemansa taiteiljan nimeä edes! Vähän sama, kuin että minä unohtaisin David Bowien nimen. Graham David, David Bones, Brian Growles…

Ja vielä loppujen lopuksi. Minulle tulee jostain syystä sähköpostiin Groupon-viestejä. Tiedätte, siis niitä tarjouksia, joihin tarttumalla saa ruokaa tai jotain muita tuotteita öbaut puoleen hintaan. Joitakin päiviä sitten tarjous oli seuraava: tuoli/jakkara, vibraattori, hoikentavat alushousut. Mitä ***tua, hoikentavat alushousut? Kiitti vaan. Ilmoitin, etten halua heiltä yhtään tarjousta. Pitäkööt kalsarinsa!.

Ja vielä aivan lopuksi uutta musiikkia Icona Popilta vaikkapa perjantai-illan ratoksi.

Mika

Jätä kommentti